Vaginal slapphet

Vaginal slapphet

Hva er symptomene forbundet med vaginal slapphet?

Symptomer inkluderer tap av følelse ved samleie og redusert seksuell tilfredshet. Vaginal slapphet kan føre til en negativ innvirkning på kvinnelig seksuell funksjon, kroppsbilde og livskvalitet. Tilstanden er dårlig anerkjent og ofte underrapportert.

Kan vaginal slapphet forbedres?

Mens bekkenbunnstrening og Kegel-øvelser kan anbefales for å stramme opp skjedemusklene, er det ingen bevis for at slike isometriske øvelser resulterer i vaginal oppstramming. Kirurgisk vaginalplastikk har imidlertid høy pasienttilfredshet. Dessuten planlegger noen kvinner å få flere barn eller ønsker ikke å ha kirurgi, og de vil kanskje vurdere ikke-kirurgiske alternativer som bruker laser eller radiofrekvens ("RF") energi.

Hvordan fungerer laser- og RF-energi?

Både laser og RF varmer opp vevet, noe som resulterer i økt kollagendannelse. Selv om teknologien er ny for vaginal behandling, så en studie på RF-behandling med overflatekjøling for å beskytte den vaginale huden, og evnen til å forbedre vaginal oppstramming og kvinnelig seksuell funksjon sammenlignet med en falsk gruppe. To merker som bruker RF-energi inkluderer Geneveve fra Viveve, som bruker overflatekjøling med RF, og ThermiVa.

Laserenergi er et alternativ til RF. Laserenergi varmer opp skjedevevet på et mer overfladisk nivå enn RF. FemTouch, MonaLisa Touch, diVa, FemiLift er eksempler på lasere som brukes til kvinnelig foryngelse.

Er ikke-kirurgisk vaginal oppstramming like effektiv som kirurgisk vaginal oppstramming?

Som med de fleste ikke-kirurgiske prosedyrer, erstatter ikke behandlingen kirurgi. RF og laser er avhengige av oppstramming gjennom kollagen-remodellering, mens kirurgi resulterer i å lukke gapet der skjedemusklene har strukket fra hverandre. Mens resultatene fra RF og laser kan være begrenset, medfører en kirurgisk vaginalplastikk risikoen ved kirurgi.

Hva er risikoen ved RF og laser for vaginal behandling?

Rapporterte risikoer inkluderer utflod fra skjeden og mulig midlertidig ømhet forbundet med tidlig samleie.

Hvor ofte må ikke-kirurgiske vaginale oppstrammingsbehandlinger gjentas for å opprettholde resultatet?

De fleste selskaper anbefaler en protokoll basert på gjenbehandling 6 til 12 måneder fra den første behandlingen. RF og laser regnes ikke som permanente.

Behandler RF og laser noe annet?

Tidlige data indikerer at RF- og laserenergi kan hjelpe til med å behandle mild stress-urininkontinens (SUI), selv om mer signifikant lekkasje kanskje ikke blir bedre uten kirurgi. SUI kan skyldes graviditet og fødsel, som kan strekke musklene i bekkenbunnen som støtter blæren og urinrøret. En svak lukkemuskel rundt urinrøret kan også føre til lekkasje. Mild SUI kan oppstå ved hopping, latter eller hosting. Mer alvorlig lekkasje bør vurderes av en urolog.

I tillegg til å behandle mild SUI, har RF og laser vist seg å hjelpe noen kvinner med tap av vaginal smøring, noe som forårsaker tørrhet.

Hvorfor mister kvinner vaginal smøring?

Med alder, hormonelle endringer eller strålebehandling for kreft, kan pasienter merke tap av vaginal smøring, det kan føre til smertefullt samleie.

Kan vaginal smøring forbedres med en ikke-kirurgisk behandling?

Det er rapportert at vaginal smøring forbedres med både laser- og RF-behandlinger. Forbedringen oppleves å være et resultat av forbedret blodstrøm.

Les mer om behandlingen her.