Fjerning av tatovering

Tatovering kan fjernes ved laserbehandlinger, kjemisk peeling, dermabrasjon eller kirurgisk. 

Fjerning av tatovering med laser

Laser er den vanligste metoden for fjerning av tatoveringer. Tatoveringer består av tusenvis av partikler med tatoveringsblekk suspendert i huden. Det normale menneskelige immunsystemet fjerner vanligvis små fremmede partikler fra huden. Tatoveringsblekk-partikler er for store til å bli fjernet av dette systemet og anses derfor som permanente. Bruken av lasere bidrar til å bryte opp disse partiklene i mindre biter som kan fjernes av immunsystemet.

Fullstendig fjerning av en tatovering oppnås vanligvis ikke i en laserbehandlingsøkt, det krever vanligvis mer enn én behandling. Avhengig av design, størrelse og farge, kan det ta 1-10 laser-behandlinger å fjerne alt blekket. Noen blekkfarger er vanskeligere å fjerne enn andre, og kan ikke fjernes helt. Det bør være en seks ukers periode mellom hver laserbehandling for å la sårene gro og la kroppen absorbere så mye blekk som mulig.

Behandlingen er litt smertefull, men for de fleste oppleves det som helt greit. Etter behandlingen vil pasienten ha et åpent sår som må tas vare på. Typisk pleie av såret inkluderer rengjøring med såpe og vann daglig, påføring av antibiotisk salve på såret og deretter å holde det dekket med bandasje til det er helbredet. Vanligvis er helbredelsen fullført rundt fem dager etter at behandlingen er utført. 

Andre metoder for fjerning av tatoveringer er mer invasive enn laserfjerning og utføres derfor sjeldent. Disse metodene er dermabrasion, kjemiske peeling og kirurgisk fjerning av tatoveringen.

Fjerning av tatovering med dermabrasion 

Dermabrasion er en kirurgisk metode for fjerning av tatoveringer som innebærer bruk av et medisinsk slipeverktøy som brukes til å fjerne de ytre lagene av huden på en kontrollert måte. Hensikten er å fjerne hudlagene som inneholder blekkpartiklene, og dermed fjerne tatoveringen.

Denne prosedyren er smertefull, og på grunn av dette utføres den vanligvis med bedøvelse. På samme måte som behandling med laser, vil dermabrasion resultere i et åpent sår som trenger pleie etter at behandlingen er utført. Sårene som oppstår som et resultat av dermabrasion tar vanligvis lengre tid å helbrede enn de du får med laserbehandling. Det tar vanligvis 10 - 14 dager før sårene gror. Det kan også være nødvendig med mer enn en behandling. 

Kjemisk peeling av tatoveringer

Trikloreddikskall (TCA) kan også brukes til å fjerne tatoveringer. TCA er en mild syre som påføres huden for å fjerne de ytre lagene i huden, og med dem tatoverings-blekket.

Denne typen prosedyre kan være mildt smertefull, men krever vanligvis ikke bruk av bedøvelsesmiddel. I likhet med andre typer tatoveringsfjerning, vil TCA-peeling resultere i et åpent sår som må stelles etter at prosedyren er fullført. Disse sårene vil vanligvis gro på omtrent 5-7 dager.

Kirurgisk fjerning av tatoveringer

Tatoveringer kan også fjernes ved direkte kirurgisk eksisjon. Dette innebærer ganske enkelt å kutte ut den tatoverte delen av huden. Denne teknikken brukes best for små tatoveringer og er ikke praktisk for veldig store tatoveringer. Huden rundt tatoveringen blir deretter samlet og lukket. 

Denne typen tatoveringsfjerning vil sannsynligvis kreve bruk av bedøvelse, avhengig av størrelsen på tatoveringen. Du vil få et arr ved å fjerne tatoveringen på denne måten.  Du bør ha på bandasje i minst 48 timer etter behandlingen. Når bandasjene er fjernet skal det kirurgiske stedet rengjøres daglig med såpe og vann. Påfør deretter en ny bandasje for å dekke såret den første uken etter operasjonen.

Gjør fjerning av tatoveringer vondt?

Det er en viss grad av ubehag når du får fjernet en tatovering, selv om smertene er relativt håndterbare. Noen ganger kan en bedøvelseskrem brukes til å gjøre smerten mer utholdelig. 

Hvor lang tid tar det før huden gror?

Det vil ta litt tid for huden å gro seg etter fjerning av tatoveringer. De fleste bivirkninger midlertidige, og de vanligste reaksjonene er rødhet, hevelse, blåmerker, skabb og ømhet. Mesteparten av tiden forsvinner disse reaksjonene innen en uke.

Bestill konsultasjon
Fra kr 1 500,-

Video

Prisoversikt

Land
Pris
Konsultasjon
Norge
kr 2 990,-
kr 500,-
Litauen
kr 1 500,-
kr 200,-
Tyrkia
Pris kommer
kr 500,-
Thailand
Pris kommer
Pris kommer
Polen
Pris kommer
Pris kommer
Mexico
Pris kommer
Pris kommer
Bilde av en lege som smiler.

Besøk og snakk med en ekspert

Bestill konsultasjon