Prosedyren steg for steg: hårtransplantasjon

Prosedyren steg for steg: hårtransplantasjon

Hva er trinnene i en hårtransplantasjon?

Hårtransplantasjon innebærer å fjerne små stansetransplantater fra den hårbærende hodebunnen eller en større del av denne hodebunnen fra et donorområde og kutte dette i mindre biter for å bruke som transplantat. Disse transplantatene flyttes deretter til et skallet eller tynnende område av hodebunnen. Transplantatene laget på denne måten varierer i størrelse og form. Rundformede punch-transplantatene inneholder vanligvis rundt 10-15 hår. Den mye mindre mini-transplantatene inneholder omtrent to til fire hår; og mikrotransplantatet, ett til to hårstrå. Spaltetransplantater, som settes inn i spalter opprettet i hodebunnen, inneholder omtrent fire til ti hår hver; stripetransplantater er lange og tynne og inneholder 30-40 hår.

Vanligvis kan det være nødvendig med flere kirurgiske økter for å oppnå tilfredsstillende fylde, og et helbredelsesintervall på flere måneder anbefales vanligvis mellom hver økt. Det kan ta opptil to år før du ser det endelige resultatet med en full transplantasjonsserie. Mengden dekning du trenger er delvis avhengig av fargen og teksturen på håret ditt. Grovt, grått eller lyst hår gir bedre dekning enn fint, mørkt hår. Antall store plugger som transplanteres i den første økten varierer fra person til person, men gjennomsnittet er ca. 50. For minitransplantat eller mikrotransplantat kan antallet være opptil 700 per økt.

Rett før operasjonen vil "donorområdet" trimmes kort slik at transplantatene lett kan nås og fjernes. For stansetransplantater kan legen din bruke et spesielt rørlignende instrument laget av skarpt karbonstål som slår det runde transplantatet ut av donorstedet slik at det kan erstattes i området som skal dekkes - vanligvis frontalhårlinjen. For andre typer transplantater vil legen din bruke en skalpell for å fjerne små deler av hårbærende hodebunn, som vil deles inn i bittesmå deler og transplanteres inn i bittesmå hull eller spalter i hodebunnen. Når transplantater tas, kan legen med jevne mellomrom injisere små mengder saltvann i hodebunnen for å opprettholde riktig hudstyrke. Hullene på donorstedet kan lukkes med sting – for stansetransplantasjon kan et enkelt sting lukke hvert stansested; for andre typer transplantasjoner vil det oppstå et lite, rettlinjet arr. Stingene er vanligvis skjult med håret rundt.

For å opprettholde en sunn sirkulasjon i hodebunnen, plasseres transplantatene omtrent en åttendedels tomme fra hverandre. I senere økter vil mellomrommene mellom pluggene fylles ut med ekstra transplantater. Legen din vil ta stor forsiktighet ved fjerning og plassering av transplantater for å sikre at det transplanterte håret vil vokse i en naturlig retning og at hårveksten på donorstedet ikke påvirkes negativt.

Etter at podeøkten er fullført, vil hodebunnen bli renset og dekket med gasbind. Du må kanskje bruke trykkbandasje i en dag eller to. Noen leger lar sine pasienter komme seg uten bandasje.

Vevsutvidelse

En annen teknikk som brukes i behandlingen av skallethet kalles vevsekspansjon. Plastiske kirurger er ledende innen vevsekspansjon, en prosedyre som vanligvis brukes i rekonstruktiv kirurgi for å reparere brannsår og skader med betydelig hudtap. Dens anvendelse i hårtransplantasjonskirurgi har gitt dramatiske resultater-signifikant dekning på relativt kort tid.

I denne teknikken blir en ballonglignende enhet kalt en vevsekspander satt inn under hårbærende hodebunn som ligger ved siden av et skallet område. Enheten blåses gradvis opp med saltvann over en periode på uker, noe som får huden til å utvide seg og vokse nye hudceller. Dette forårsaker en bule under den hårbærende hodebunnen, spesielt etter flere uker.

Når huden under håret har strukket seg nok - vanligvis omtrent to måneder etter den første operasjonen - utføres en annen prosedyre for å bringe den utvidede huden over for å dekke det tilstøtende skallete området. For mer informasjon om vevsekspansjon, spør plastikkirurgen din om brosjyren fra American Society of Plastic Surgeons, Inc. med tittelen, Tissue Expansion: Creating New Skin from Old.

Klappkirurgi

Klaffoperasjon i hodebunnen har blitt utført med suksess i mer enn 20 år. Denne prosedyren er i stand til raskt å dekke store områder med skallethet og er tilpasset hver enkelt pasient. Størrelsen på klaffen og plasseringen avhenger i stor grad av pasientens mål og behov. En klaff kan gjøre arbeidet med 350 eller flere punch-transplantasjoner.

En del av dem skallede hodebunnen kuttes ut og en flik av hårbærende hud løftes av overflaten mens den fortsatt er festet i den ene enden. Den hårbærende klaffen bringes inn i sin nye posisjon og sys på plass, mens den forblir "bundet" til sin opprinnelige blodtilførsel. Når du restituerer, vil du legge merke til at arret er kamuflert – eller i det minste skjult – av flyttet hår, som vokser helt til kanten av snittet.

De siste årene har plastikkirurger gjort betydelige fremskritt innen klaffteknikker, ved å kombinere klaffkirurgi og hodebunnsreduksjon for bedre dekning av kronen; eller med vevsekspansjon, for å gi bedre frontal dekning og et mer naturlig hårfeste.

Reduksjon av hodebunnen

Denne teknikken blir noen ganger referert til som fremgangsklaffkirurgi fordi deler av hårbærende hodebunn trekkes frem eller "avansert" for å fylle ut en skallet krone.

Reduksjon av hodebunnen er for å dekke skallete områder på toppen og baksiden av hodet. Det er ikke gunstig for dekning av frontal hårfestet. Etter at hodebunnen er injisert med lokalbedøvelse, fjernes et segment av skallet hodebunn. Mønsteret til delen av fjernet hodebunn varierer mye, avhengig av pasientens mål. Hvis en stor mengde dekning er nødvendig, fjerner leger vanligvis et segment av hodebunnen i en omvendt Y-form. Utskjæringer kan også være formet som en U, en spiss oval eller en annen figur.

Huden rundt det utskårne området løsnes og trekkes, slik at delene av hårbærende hodebunn kan bringes sammen og lukkes med sting. Det er sannsynlig at du vil føle et sterkt rykk på dette tidspunktet, og sporadisk smerte.

Fremgangsmåte

Før

Hårtransplantasjonskandidater bør ha noe merkbart hårtap med sunn hårvekst på baksiden og sidene av hodet for å tjene som donorområder.

Trinn 1

Et rørlignende instrument stanser runde transplantater fra donorstedet for å plasseres i området der hårerstatning er ønsket.

Trinn 2

Et rørlignende instrument stanser runde transplantater fra donorstedet for å plasseres i området der hårerstatning er ønsket.

Trinn 3

Når huden under håret har strukket seg nok, legges den kirurgisk over det skallede området.

Trinn 4

Under flikoperasjon kuttes en del av skallet hodebunn ut og en flik med hårbærende hud sys på plass.

Trinn 5

Mønstrene som brukes i hodebunnsreduksjon varierer mye, men alle oppfyller målet om å bringe hår og hodebunn sammen for å dekke skallete områder.

Etter

Resultatene av hårtransplantasjonskirurgi kan forbedre utseendet og selvtilliten din.

Les mer om behandlingen her.